Molekularna diagnostyka alergii ALEX. Alergologiczny test najnowszej generacji

Równoczesne oznaczenie 283 parametrów pomocnych w diagnostyce alergii:

282 rodzaje specyficznych przeciwciał IgE + IgE całkowita

KIERUNKOWANIE – RACJONALIZACJA – RADYKALNE SKRÓCENIE

algorytmu postępowania diagnostycznego alergii zgodnie z postulatami

MEDYCYNY SPERSONALIZOWANEJ.

ALEX – umożliwia równoczesny, ilościowy pomiar stężenia IgE specyficznych dla 126 molekularnych składników alergenów i 156 pełnych ekstraktów alergenowych z eliminacją wpływu CCD multiplexowego badania w formacie nanomacierzy.

ALEX jest wprowadzonym w 2016 r. multiplexowym testem wykorzystującym nanotechnologię, urzeczywistniającym rekomendowaną przez Europejską Akademię Alergologii i Immunologii Klinicznej w 2016 ideę odwrócenia dotychczasowego algorytmu diagnostycznego w postaci strategii Bottom up – od ogółu do szczegółu.

W algorytmie Bottom up diagnostyka rozpoczynana jest od identyfikacji przeciwciał IgE specyficznych dla możliwie jak najszerszego spektrum alergenów pełnych i co najważniejsze, ich składników molekularnych. Identyfikacja antygenowo swoistych IgE – przeciwciał odpowiedzialnych za objawy uczulenia ukierunkowuje: dalsze postępowanie diagnostyczne, dobór terapii, profilaktykę i monitorowanie leczenia.

 Wykonanie testu ALEX pozwala na całkowitą eliminację testów skórnych. W przypadku gdy przeprowadzenie testów skórnych uznane zostanie za niezbędne, ALEX pozwala na redukcję liczby alergenów wybranych do badania i dostarcza danych niezbędnych dla prawidłowej i pełnej interpretacji testu skórnego.

Badanie może być wykonywane niezależnie od stanu klinicznego i aktualnych objawów. Nie wymaga przygotowania pacjenta, przerwania stosowanej terapii alergii, uwzględniania pory roku w przypadku alergii sezonowych!

Jedyny dyskomfort wiążący się z badaniem polega na rutynowym pobraniu próbki krwi

Wykonanie testu ALEX umożliwia jednocześnie:

Określenie profilu uczulenia ze wskazaniem molekularnych składników alergenów stanowiących prawdziwe przyczyny alergii, po eliminacji wpływu na wynik przeciwciał IgE reagujących z CCD.

Wskazanie możliwych alergicznych reakcji krzyżowych ze składnikami molekularnymi innych alergenów, z określeniem obrazu klinicznego reakcji: charakteru objawów (miejscowe, uogólnione), ciężkości i zagrożenia dla życia.

Sformułowanie zaleceń pozwalających na zahamowanie rozwoju i eliminację objawów uczulenia pierwotnego oraz ograniczanie objawów powodowanych reaktywnością krzyżową specyficznych IgE, m.in. w zespołach uczuleń na alergeny oddechowe i pokarmowe; wskazywanie alergenów pokarmowych i oddechowych zawierających wspólne uczulające komponenty molekularne, tzw. homologii.

W przypadku alergii pokarmowych formułowanie zaleceń pozwalających na hamowanie rozwoju i objawów uczulenia pierwotnego i reaktywności krzyżowej przez wskazanie odpowiedniej obróbki termicznej żywności (gotowanie, pieczenie).

Monitorowanie rozwoju tolerancji na uczulające alergeny.

Ustalenie zasadności zastosowania swoistej immunoterapii (odczulania) skutecznej jedynie w przypadku uczuleń powodowanych przez tzw. alergeny główne.

Składowe:

Akacja: Aca m; Roztocza spichrzowe: Aca s; Kiwi: Act d, Act d 1, Act d 10, Act d 2, Act d 5; Pieczarka: Aga b; Cebula: All c; Czosnek: All s; Olsza czarna: Aln g, Aln g 1, Aln g 4; Alternaria alternata: Alt a, Alt a 1; Szarłat szorstki: Ama r; Ambrozja bylicolistna: Amb a, Amb a 1, Amb a 4; Ananas: Ana c; Orzech nerkowca: Ana o, Ana o 3; Nicienie: Ani s 1, Ani s 3; Seler: Api g, Api g 1, Api g 2, Api g 6; Pszczoła miodna: Api m; Jad pszczeli: Api m 1, Api m 10, Api m 2; Orzech arachidowy: Ara h, Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3, Ara h 6, Ara h 8, Ara h 9; Bylica pospolita: Art v, Art v 1, Art v 3; Aspergillus fumigatus: Asp f, Asp f 3, Asp f 4, Asp f 6; Owies: Ave s; Orzech brazylijski: Ber e, Ber e 1; Brzoza brodawkowata: Bet v, Bet v 1, Bet v 2, Bet v 6; Karaluch: Bla g, Bla g 1, Bla g 2, Bla g 4, Bla g 5; Blomia tropicalis: Blo t; Wołowina: Bos d 2; Mleko krowie: Bos d 4, Bos d 5, Bos d 6, Bos d 8; Wołowina: Bos d; Mleko krowie: Bos d; Nabłonek krowi: Bos d; Kapusta: Bra o; Mleko wielbłądzie: Cam d; Candida albicans: Can a; Pies: Can f, Can f 2, Can f 3; Papryka: Cap a; Mleko kozie: Cap h; Nabłonek kozi: Cap h; Kminek: Car c; Orzech pecan: Car I; Papaja: Car p; Świnka morska: Cav p; Komosa biała: Che a, Che a 1: Komosa ryżowa: Che q; Krab spp: Chi; Ciecierzyca: Cic a; Pomarańcza: Cit a; Cladosporium herbarum: Cla h, Cha h 8; Orzech laskowy: Cor a 1.0103, Cor a 1.0104; Cor a 11, Cor a 14, Cor a 8, Cor a 9, Cor a; Pyłek leszczyny: Cor a; Chomik: Cri c; Kryptomeria japońska Cry j; Melon: Cuc m; Nasiona dyni: Cuc p; Cyprys: Cup a 1, Cup s; Trawa bermudzka: Cyn d; Karp: Cyp c 1; Marchew: Dau c, Dau c 1; Dermatophagoides farina: Der f, Der f 1, Der f 2; Dermatophagoides pteronyssinus: Der p, Der p 1, Der p 10, Der p 11, Der p 23, Der p 5, Der p 7; Jad szerszenia: Dol spp; Nabłonek koński: Equ c 1; Mięso końskie: Equ c; Mleko końskie: Equ c; Nabłonek koński: Equ c; Gryka zwyczajna: Fag e, Fag e 2; Buk zwyczajny: Fag s; Kot: Fel d, Fel d 1, Fel d 2, Fel d 4; Fikus: Fic b; Figa: Fic c; Truskawka: Fra a; Jesion wyniosły: Fra e, Fra e 1; Dorsz atlantycki: Gad m, Gad m 1; Białko jaja kurzego: Gal d 1, Gal d 2, Gal d 3, Gal d 4; Żółtko jaja kurzego: Gal d 5; Białko jaja kurzego: Gal d; Mięso kurze: Gal d; Żółtko jaja kurzego: Gal d; Glycyphagus domesticus: Gly d, Gly d 2; Soja: Gly m, Gly m 4, Gly m 5, Gly m 6, Gly m 8; Nasiona słonecznika: Hel a; Lateks: Hev b, Hev b 1, Hev b 11, Hev b 3, Hev b 5, Hev b 6.02, Hev b 8; Homar: Hom g; Hom s LF (homolog ludzkiej laktoferyny); Jęczmień: Hor v; Chmiel: Hum I; Orzech włoski: Jug r 1, Jug r 2, Jug r; Pyłek orzecha włoskiego: Jug r; Jałowiec: Jun a; Sałata: Lac; Soczewica: Len c; Roztocza spichrzowe: Lep d; Liquster pospolity: Lig v; Liczi: Lit c; Krewetka: Lit s; Kałamarnica: Lol; Pyłek życicy: Lol p 1; Nasiona łubinu: Lup a; Makadamia: Mac i 2 S Albumina; Makadamia: Mac inte; Jabłko: Mal d, Mal d 1, Mal d 2, Mal d 3; Malassezia sympodialis: Mala s 1, Mala s 11, Mala s 5, Mala s 6, Mala s 9; Mango: Man i; Mięso indycze: Mel g; Szczyr roczny: Mer a; Morwa czerwona: Mor r; Banan: Mus a; Mysz domowa: Mus m 1; Omułek jadalny: Myt e; Oliwka: Ole e 1; Pyłek oliwki europejskiej: Ole e 2; Oliwka: Ole e; Oregano: Ori v; Ryż: Ory s; Mięso królicze: Ory; Królik nabłonek: Ory; Ostryga: Ost e; Mięso owcze: Ovi a; Mleko owcze: Ovi a; Nabłonek owczy: Ovi a; Krewetka: Pan b; Proso: Pan m; Nasiona maku: Pap s, Pap s 2S Albumina; Pomurnik: Par j, Par j 2; Paspalum notatum: Pas n; Małż: Pec; Penicillum chrysogenum: Pen ch; Krewetka: Pen M 1; Karaluch amerykański: Per a, Per a 7; Awokado: Pers a 7; Pietruszka: Pet c; Fasola biała: Pha v; Tymotka łąkowa: Phl p, Phl p 1, Phl p 12, Phl p 2, Phl p 5.0101, Phl p 6, Phl p 7; Palma daktylowa: Pho d 2; Trzcina pospolita: Phr c; Anyż: Pim a; Groch: Pis s; Pistacja: Pis v; Platan klonolistny: Pla a, Pla a 1; Babka lancetowata: Pla I, Pla I 1; Jad klecanki rdzaworożnej: Pol d, Pol d 5; Topola czarna: Pop n; Wiśnia: Pru av; Śliwka: Pru do; Migdał: Pr udu; Brzoskiwinia: Pru p, Pru p 3; Gruszka: Pyr c; Dąb szypułkowy: Que r; Szczur: Rat n; Malina: Rub i; Małż: Rud spp; Szczaw polny: Rum a; Drożdże: Sac c; Solanka kolczysta: Sal k; Łosoś: Sal s; Żyto: Sec c; Pyłek żyta: Sec c; Sezam: Ses i, Ses i 1; Gorczyca: Sin; Nasiona gorczycy: Sin a 1; Ziemniak: Sol t; Pomidor: Sola I, Sola I 6; Sorgo: Sor h; Wieprzowina: Sus d; Nabłonek świni: Sus d; Lilak pospolity: Syr v; Tuńczyk: Thu a; Pszenica zwyczajna: Tri a; Pszenica zwyczajna, Gliadyna: Tri s; Pszenica orkisz: Tri s; Rozkruszek drobny: Tyr p; Wiąz pospolity: Ulm c; Pokrzywa zwyczajna: Urt d; Borówka czarna: Vac m; Jad osy pospolitej: Ves v, Ves v 5; Winogrona: Vit v 1; Kukurydza: Zea m; Pyłek kukurydzy: Zea m.